Cinnamon Mug Cake

This breakfast is super quick and easy! Really don't know why I didn't make this before because it's super tasty. Just whisk some ingredients in a bowl and put it in the microwave for 1.5 minutes and it's done. What more do you want? You get a super tasty and healthy cake from it, perfect for breakfast. Since I really pushed myself at the gym yesterday I'm super hungry and added a lot of quark to my breakfast, but if you make the same I would suggest a tablespoon less.

And for those of you who wonder, it's called a mug cake because traditionally you make the cake in a mug.


 Scroll down for the Dutch recipe

English recipe:


Duration: 5 minutes

The ingredients for 1 mug cake:
  • 1 egg
  • 1 ripe, small banana
  • 3 tbs oatmeal
  • 1/2 ts cinnamon
  • 1 ts cacao nibs
  • 1 tbs flax seeds
The ingredients for the 'topping':
  • 3 tbs quark
  • 1 ts goji berries
  • fresh blueberries
  • some extra banana slices

What you do:
  1. Mash the banana in a bowl (not too big because you will also make the cake in this bowl). Keep a few slices of banana for  the topping.
  2. Add the egg and oatmeal to the mashed banana, and mix till it's a smooth batter. Stir in the cinnamon, cocoa nibs and flaxseed.
  3. Put the bowl in the microwave for 1.5 to 2 minutes at approximately 900 to 1000 watts. You can also make the mug cake in the oven if you really don't want to use the microwave due to the radiation. It just takes a lot longer: 12 to 15 minutes in a preheated oven at 200 degrees Celsius. 
  4. Turn the bowl on a plate and your mug cake stands. I served it with quark, banana, blueberries and goji berries.

Enjoy!

 

Follow Healthy Living in Heels on Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Bloglovin or Google+!

 

  Do you want to make me later or share me with your friends? “PIN” me to PINTEREST or “SHARE” me on FACEBOOK, using the social media icons below (in the gray frame)!

................................................................................................................

Nederlands recept - Gezonde Mug Cake:







 
Tijd: 5 minuten

De ingrediƫnten voor 1 mug cake:

  • 1 ei
  • 1 rijpe kleine banaan
  • 3 el havermout
  • 1/2 tl kaneel
  • 1 tl cacao nibs
  • 1 el lijnzaad
De ingrediƫnten voor er bij:
  • 3 el kwark
  • Handje blauwe bessen
  • extra plakjes banaan
  • 1 tl goji bessen 

Bereiding:
  1. Prak de banaan in een kom (niet te groot want hierin maak je uiteindelijk ook de cake). En bewaar een paar plakjes banaan voor ernaast.
  2. Voeg dan het ei en de havermout toe en klopt tot een glad beslag. Roer dan de kaneel, cacao nibs en lijnzaad erdoor heen.
  3. Zet 1,5 tot 2 minuten in de magnetron op circa 900 tot 1000 watt. Je kan de mug cake ook in de oven maken als je echt niet de magnetron wil gebruiken i.v.m. straling. Dit duurt alleen veel langer: 12 tot 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius. 
  4. Draai de kom om op een bordje en je cakeje staat. Ik heb het geserveerd met kwark, banaan, blauwe bessen en goji bessen.

Eet smakelijk!


  Volg Healthy Living in Heels ook op Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Bloglovin of Google+!


Wil je dit recept later maken of delen met je vrienden? “PIN” me dan op PINTEREST of “SHARE” dit recept op FACEBOOK door gebruik te maken van de sociale media icoontjes hieronder (in het grijze kader)!

4 comments:

  1. Het ziet er erg lekker uit moet ik bekennen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dankje wel! Dat was het ook zeker! Hopelijk vind je de mug cake ook net zo lekker als ik als je hem hebt geprobeerd!

      Delete
  2. Hello i really love ur recipes :3 when u say oatmeal, do you mean already cooked oatmeal or oats? Thanks xxxx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Tammy, Thanks! That's so nice to hear! For this recipe I use uncooked oatmeal! You can also use oat flakes if you like to have more of a 'bite'. Xxx

      Delete