Chicken Quesadilla's

Lately I've been seeing a lot of homemade quesadilla's at Instagram so decided to make them myself. Made it a small cheat meal though because I used regular grated cheese. Why does this make it a cheat? Because you're intestines have trouble processing melted cheese. They see it more like plastic than like food making it difficult to extract any nutrients. But sometimes I just have melted cheese. I love it! And there are way worse foods to be cheating with.


 Scroll down for the Dutch recipe

English recipe:


Duration: 

The ingredients for 1 serving quesadilla's:
  • 2 whole wheat wraps
  • 1 chicken breast filet
  • 1 white onion
  • 1 green paprika
  • 1 garlic clove
  • 1 tomato
  • 1 tbs sweet paprika powder
  • 1 ts coriander
  • 75 g grated cheese
  • Salt & Pepper
  • Olive oil
The ingredients for the guacamole
  • 1 ripe avocado
  • 1 tomato
  • 1 lime
  • 1 ts dried or fresh coriander
  • Salt & Pepper

What you do:
  1. Cut the chicken into small, thin strips. Then mix with the paprika powder, coriander and salt and pepper so that everything is covered. Heat 1 tablespoon olive oil and 1 crushed garlic clove in a frying pan over medium to high heat and fry the chicken strips brown and cooked through. Meanwhile, cut the onion and add it to the pan after approximately 2 minutes with the chicken and fry. Cut the paprika and tomatoes into small cubes and fry along with the chicken during the last minute.
  2. Put a frying pan with the size of the wraps on low heat. Spread a thin layer of olive oil on one side of each wrap. Then put 1 wrap with olive oil facing down into the frying pan. Sprinkle with a little more than half of the grated cheese. Then, put the chicken mixture on top followed by the remainder of the cheese. Put another wrap with olive oil upwards on top. Turn the quesadilla when the cheese on the bottom is melted and the wrap on the bottom is golden brown.
  3. How do you turn the quesadilla over without letting it falling apart? Fortunately, that is very simple and all you need are 2 additional large plates. Put a plate on the frying pan, put your hand on top and then turn the pan over so that the whole quesadilla is on the plate. Then put another plate on top and repeat the trick so that the wrap that has not been baked yet sits on top again. Then put the frying pan with the inside down on the plate, hold your hand right under the plate and turn back quickly so the quesadilla is in the pan again. Put back on the heat for a few minutes so that the other wrap is also golden brown.
  4. Meanwhile, make the guacamole. Mash the avocado in a bowl. Cut the tomatoes into small cubes and add along with the coriander and lime juice to the mashed avocado and mix well. Season with salt and pepper.
  5. When the quesadilla is ready, cut it into quarters and serve alongside the guacamole

Enjoy!


  Do you want to make me later or share me with your friends? “PIN” me to PINTEREST or “SHARE” me on FACEBOOK, using the social media icons below (in the gray frame)!

................................................................................................................

Nederlands recept - Kip Quesadilla's met Guacamole:



Tijd: 15 minuten

De ingrediƫnten voor 1 portie quesadilla's:
  • 2 volkoren wraps
  • 1 kipfilet
  • 1 teentje knoflook
  • 1 witte ui
  • 1 groene paprika
  • 1 tomaat
  • 1 el paprika poeder
  • 1 tl gedroogde koriander
  • 75 g geraspte kaas
  • Zout & Peper
  • Olijfolie
De ingrediĆ«nten voor de guacamole:
  • 1 rijpe avocado
  • 1 tomaat
  • 1 limoen
  • 1 tl gedroogde of verse koriander
  • Zout & Peper

Bereiding:
  1. Snijd de kip in kleine, smalle reepjes.Meng dan met het paprikapoeder, de koriander en peper en zout zodat alles bedekt is. Verwarm 1 eetlepel olijfolie met 1 geperst teentje knoflook in een koekenpan op matig tot hoog vuur en bak hierin de kip reepjes bruin en gaar. Snijd ondertussen de ui en voeg deze a 2 minuten bij de kip en bak mee. Snijd dan de paprika en tomaat in kleine blokjes en bak deze laatste minuut samen mee.
  2. Zet dan een koekenpan ter grootte van de wraps op laag vuur. Besmeer 1 kant van beide wrap met een dun laagje olijfolie. Leg dan 1 wrap met de olijfolie naar beneden in de koekenpan. Bestrooi met iets meer dan de helft van de geraspte kaas. Leg er dan het kip-mengsel op gevolgd door de rest van de kaas. Leg de andere wrap met de olijfolie naar boven erop. Keer de quesadilla om wanneer de kaas aan de onderkant gesmolten is en de wrap mooi goudbruin is aan de onderkant. 
  3. Hoe keer je het geheel dan om zonder dat het uit elkaar valt? Dat is gelukkig heel simpel en het enige wat je extra nodig heb zijn 2 grote borden. Leg een bord op ze kop op de koekenpan, leg je hand erbovenop en draai dan met pan en al om zodat de quesadilla in zijn geheel op het bord ligt. Leg dan het andere bord erbovenop en herhaal het trucje zodat de wrap die nog niet is gebakken weer bovenop zit. Leg dan de koekenpan met de binnenkant naar beneden erop, houd goed je hand onder het bord en draai weer vlug om zodat de quesadilla weer in de pan zit. Zet nog een paar minuten terug op het vuur tot ook die kant goudbruin is. 
  4. Maak ondertussen de guacamole. Prak de avocado in een schaaltje fijn. Snijd de tomaat in kleine blokjes en doe samen met de koriander en het sap van de limoen bij de avocado en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. 
  5. Wanneer de quesadilla klaar is snijd je hem in vieren en serveer met de guacamole ernaast.

Eet smakelijk!


  Wil je dit recept later maken of delen met je vrienden? “PIN” me dan op PINTEREST of “SHARE” dit recept op FACEBOOK door gebruik te maken van de sociale media icoontjes hieronder (in het grijze kader)!

2 comments: