Pita Falafel (V)

I was loving the pita chicken kebab from 2 weeks ago! So I wanted to make another pita dish but this time a vegetarian one. So I tried to make falafel but not with chickpeas as with the spicy falafel wraps, but with peas and bulgur. And it turned out pretty good!


English recipe:


Duration: 30 minutes

The ingredients for 1 serving:
  • 2 whole wheat pita's 
  • 40 g bulgur
  • 160 g peas
  • 1 small white onion
  • 3 sprigs fresh parsley
  • Fresh mint leaves of about 2 sprigs
  • 1 tbs dried coriander
  • 1 tbs dried basil
  • 1 tbs paprika powder
  • 1 ts cumin seeds
  • 1 garlic clove
  • 2 tbs almond meal
  • 1 ts baking powder
  • 1/2 tbs sea salt (Himalaya)
  • Pepper
  • 1 tomato
  • 2 hands mixed lettuce
  • homemade garlic sauce


What you do:
  1. Cook the bulgur as directed on the package.
  2. Make the garlic sauce and put aside.
  3. Meanwhile, put the peas, onion, garlic, parsley, mint, cumin, basil and coriander in your food processor and mix until it's a firm puree. Add to a bowl and mix with te almond meal, baking powder, paprika powder, salt and pepper. Drain the bulgur when done and pat dry. Mix well with the peas mixture.
  4. Heat up a layer of olive oil in a frying pan on high heat. Make small (flat) balls and bake for 2 to 3 minutes each side.
  5. Meanwhile, heat up the pita's in your toasted and slice the tomato. Fill the pita's with lettuce and tomato and put the falafel in when done.
  6. Serve with the garlic sauce on the side.

Enjoy!


  Do you want to make me later or share me with your friends? “PIN” me to PINTEREST or “SHARE” me on FACEBOOK, using the social media icons below (in the gray frame)!

................................................................................................................

Nederlandse recept - Pita Falafel:


Tijd: 30 minuten

De ingrediƫnten voor 1 portie:
  • 2 volkoren pita broodjes
  • 40 g bulgur
  • 160 g doperwten
  • 1 kleine witte ui
  • 3 takjes verse peterselie
  • verse blaadjes munt van 2 volle takjes
  • 1 el gedroogde koriander
  • 1 el gedroogde basilicum
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 el zeezout (Himalaya)
  • Peper
  • 1 tomaat
  • 2 handjes gemengde sla
  • Zelfgemaakte knoflooksaus

Bereiding:
  1. Kook de bulgur zoals aangegeven staat op de verpakking.
  2. Maak de knoflooksaus en zet apart. 
  3. Doe ondertussen de doperwten samen met de ui, knoflook, peterselie, munt, komijn, basilicum en koriander in een keukenmachine en meng tot het een stevige puree is. Meng in een kom met het amandelmeel, de bakpoeder, paprikapoeder, peper en zout. Giet de bulgur af wanneer deze klaar is. Laat goed uitlekken en meng met het doperwten mengsel. 
  4. Verwarm een laag olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Maak kleine (platte) balletjes en bak ze ongeveer 2 tot 3 minuten aan beide kanten. 
  5. Verwarm ondertussen de pita broodjes in een broodrooster en snijd de tomaat in plakjes. Vul de pita's met wat sla en de tomaat en doe de falafel erin wanneer deze klaar is.
  6. Serveer met de knoflooksaus ernaast. 

Eet smakelijk!


  Wil je dit recept later maken of delen met je vrienden? “PIN” me dan op PINTEREST of “SHARE” dit recept op FACEBOOK door gebruik te maken van de sociale media icoontjes hieronder (in het grijze kader)!

No comments:

Post a Comment